101
سری کردن منابع تغذیه یکی از ایده ای ساخت سطوح ولتاژی مختلف می‌باشد. برای سری کردن منابع تغذیه نیز تابع قوانین خاصی هستیم که برای حفاظت منابع تغذیه و دستگاه های متصل به آن باید رعایت کنیم...

هدف سری کردن منابع تغذیه

سری کردن منابع تغذیه یکی از ایده‌های ساخت سطوح ولتاژی متنوع و بیشتر است. اهداف سری کردن میتواند :

  • ساخت ولتاژ مثبت و منفی (قرینه یا غیر قرینه)
  • افزایش سطح ولتاژ
  • ساخت سطوح ولتاژی متفاوت بر حسب زمین
  • و….

باشد. سری کردن منابع تغذیه نسبت به موازی کردن آنها ساده تر است و نیازی به کنترل کننده ها یا تجهیزات گران قیمت و حساس ندارد. اما نکته قابل توجه این است که ولتاژ ریپل حاصل از سری کردن دو منبع تغذیه مجموع ولتاژ ریپل هرکدام از منابع تغذیه می‌باشد؛ پس با تعدد منابع تغذیه سری شده، خروجی ای که بیشترین ولتاژ را دارد، بیشترین ریپل را داراست.

نکات حفاظتی سری کردن

قبل از سری کردن منابع تغذیه می‌بایست نکات حفاظتی ای را رعایت نمود که باعث آسیب رسیدن به هیچکدام از منابع تغذیه نشود. در ادامه به شرح این نکات حفاظتی می‌پردازیم.

احتیاط : سری کردن منابع تغذیه سبب افزایش جریان نشتی می‌شود؛ پس بهتر است که قسمت هایی از منابع تغذیه دارای بخش فلزی می‌باشد، آنرا لمس نکنید!!! چرا که ممکن است یک برق گرفتی کوچک، احساس ناخوشایندی به شما دست بدهد.

       1.استفاده از تقسیم مقاومتی با مقاومت دقیق

ابتدا پایه های مثبت و منفی خروجی مانند شکل زیر به یکدیگر متصل شوند؛ در سمت خروجی با استفاده از مقاومت های دقیق علاوه بر رعایت بارکشی حداقلی از منابع تغذیه (جهت ثبت ولتاژ هر منبع تغذیه)، می‌توانیم با یک اصل ساده، کنترل صحیح و درستی روی ولتاژهای خروجی منابع تغذیه ایجاد کرد.

       2.استفاده از دیود سد کننده معکوس

در این حالت ولتاژ خروجی افزایش می یابد و جریان ثابت خواهد بود . اگر در داخل منبع تغذیه دیود سد کننده معکوس ( reverse blocking diode) وجود ندارد ، بایستی برای جلوگیری از صدمه دیدن منابع تغذیه سری شده در هنگام استارت ، از این دیود استفاده شود . ولتاژ تحمل دیود باید بزرگتر از مجموع ولتاژ خروجی دو منبع تغذیه باشد. وقتی منابع تغذیه را به صورت سری وصل می‌کنیم، ولتاژ کلی مجموع ولتاژ خروجی تک‌تک منابع است. حالا اگر یکی از منابع در لحظه‌ای خاموش شود یا خطا کند (مثلاً دیرتر استارت بزند یا جریان پس‌زده ایجاد شود)، بقیه منابع سری شده می‌توانند ولتاژ مجموع خودشان را روی ترمینال خروجی منبع خاموش یا معیوب اعمال کنند.

اگر دیود سدکننده معکوس داشته باشیم، این دیود جلوی برگشت این ولتاژ بزرگ را به داخل منبع خاموش می‌گیرد. حالا اگر این دیود ولتاژ تحملش کم باشد، در مقابل این ولتاژ زیاد (که برابر مجموع ولتاژ منابع دیگر است) می‌شکند (سوخته یا سوراخ می‌شود). پس دیود باید توانایی تحمل کل ولتاژ جمع‌شده روی خودش را داشته باشد، نه فقط ولتاژ منبع خودش.

خلاصه:

  • ولتاژ برگشتی = مجموع ولتاژ منابع دیگر

  • دیود باید ولتاژی بیشتر از این مقدار را تحمل کند، تا سالم بماند.

مطالب مرتبط

کنترل کننده شارژ خورشیدی خانواده PV-ML

کنترل کننده شارژ خورشیدی 20~60 آمپر مین ول | PV-ML MEAN WELL

کنترل شارژ PV-ML از فناوری MPPT ( Maximum Power Point Tracking ) بهره میبرد. این فناوری به صورت هوشمند مشخصات ولتاژ و جریان پنل خورشیدی ...
پروتکل های ارتباطی محصولات مین ول

پروتکل‌های ارتباطی محصولات هوشمند مین‌ول

امروزه حتی منابع تغذیه نیز قادر به ارتباط و وصل شدن به شبکه کامپیوتری و کنترل و مانیتورینگ از راه دور می‌باشند. این ویژگی سبب ...