همه شارژرهای MEAN WELL برای باتری های lead-acid طراحی شده اند. انواع دیگر باتری از قبیل لیتیومی دارای مشخصه شارژ و دشارژ مخصوص به خود هستند. شارژرهای MEAN WELL برای تطابق با پروفایل باتری های مختلف نیازمند اصلاحاتی هستند. برای داشتن شارژ اصلاح شده برای باتری خاص به نمایندگی های محصولات MEAN WELL مراجعه شود.
بله. منحنی های شارژ در شارژرهای هوشمند همچون سری ENC وRPB می توانند با استفاده از برنامه ریز SBP-001 تنظیم شوند. SBP-001 با فراهم کردن نرم افزاری همراه با اتصالاتی بین شارژر و خودش امکان برنامه ریزی منحنی های شارژ را برای کاربر فراهم می سازد.
توابع قابل تنظیم عبارتند از:
پارامترهای شارژر: مقادیر جریان ثابت (CC)، ولتاژ ثابت (CV)، ولتاژ Float (FV) و جریان Tapper (TC) قابل تنظیم است.
جبران سازی دمای باتری: جبران سازی ولتاژهای مختلف شارژ شدن باتری در دماهای مختلف فراهم می شود.
تنظیمات Timeout : مقدار Timeout در مراحل مختلف شارژ کاملا قابل برنامه ریزی است تا با روشن و خاموش کردن به موقع شارژر از Over charge باتری جلوگیری کرد.
فایل آموزشی درباره جزئیات این موضوع در لینک زیر آمده است:
https://meanwelliran.com/wp-content/uploads/2022/06/SBP-E.pdf
ویدئوپیاده سازی مثالی در مدل ENC-120 در زیر آورده شده است.
بله، از آنجایی که محصولات Mean Well با در نظر گرفتن ایزولاسیون طراحی شده اند، مشکلی وجود ندارد که زمین خروجی (GND) و زمین بدنه (FG) در یک سیستم، یکسان باشند. اما EMI ممکن است با این پیکربندی تحت تاثیر قرار بگیرد.
نویز به طور مستقیم به فن درون منبع تغذیه ارتباط دارد. کاهش جریان هوا فن، قابلیت از بین بردن تلفات گرمایی را کاهش می دهد. این موضوع همچنین قابلیت اطمینان محصولات را تحت تاثیر قرار می دهد. همچنین حداقل جریان هوای فن توسط Safety Organization تعیین شده است و ملاحظات Safety در هنگام استفاده از فن جدید مورد نیاز خواهد بود. بطور کلی، زمانی که یک منبع تغذیه مناسب انتخاب می شود، اگر توان کمتر از 150 وات باشد، وجود فن ضرورتی ندارد. اگر توان بین 150 الی 500 وات باشد، نمونه های فن دار و بدون فن موجود است. در نهایت برای توان بالای 500 وات، یک فن مورد نیاز خواهد بود.
هنگام روشن شدن منبع تغذیه متصل به موتورها، لامپ های روشنایی یا بارهای بسیار خازنی، یک تخلیه جریانی بزرگ در خروجی بوجود می آید، این عامل باعث جلوگیری از راه اندازی صحیح می گردد. برای رفع این مشکل منبع تغذیه با قابلیت حفاظت محدود کننده جریان ثابتconstant current limiting” ” پیشنهاد می شود.
هنگام روشن شدن منبع تغذیه در قسمت ورودی آن، جریان هجومی گذرا ایجاد می شود. بر اساس طراحی منبع تغذیه جریان هجومی معمولا بین 20 تا 70 آمپر می باشد که به مدت 2/1 تا 1 سیکل از ورودی AC طول می کشد. (برای مثال 120/1 تا 60/1 ثانیه برای یک منبع AC 60 هرتز). هر قطع کننده یا فیوز دارای منحنی مشخصه (V-I) مخصوص به خود است. کاربر باید یک قطع کننده یا فیوز با جریان نامی بالاتر از جریان ورودی منبع تغذیه را انتخاب کرده و ارزیابی کند که منحنی V-I قطع کننده یا فیوز می تواند با جریان هجومی منبع تغذیه در طول یک سیکل از ورودی AC مقابله کند. (برای مثال 60/1 ثانیه)
MEAN WELL برای کاربرد شارژر باتری سریهای ENC, HEP-600C, GC, PA, PB, RPB وRCB را معرفی کرده است (30~360W).
اگر این مدل ها نتوانند همه نیازهای مشتریان را برآورده سازند، یک جایگزین برای این هدف وجود دارد.
منابع تغذیه با قابلیت محدود کننده جریان “constant current limiting” که می توانند حفاظت از اضافه بار را فراهم سازند، پیشنهاد می شود.
جریان شارژکردن، در باتری با درصدهای شارژ مختلف، متفاوت است، به همین دلیل احتمال رخداد حفاظت از اضافه بار در حالت های شارژ پایین باتری بسیار محتمل است.
در باتریهایی با شارژ پایین، حفاظت از اضافه بار به صورت قطع و وصلی و یا قطع کامل خروجی منبع تغذیه باعث جلوگیری از شارژ شدن باتری می شود.
بکارگیری منبع تغذیه به عنوان شارژر از دیدگاه کاربرد اضافه بار بررسی و اصلاحاتی در آن انجام شده است.
هنگامی که دو منبع تغذیه به صورت موازی بسته شود جریان خروجی حاصل افزایش می یابد، ازاین ترکیب می توان در جاهایی که نیاز به منبع تغذیه پشتیبان (Redundant) است استفاده می شود. باید توجه داشت تفاوت ولتاژ خروجی دو منبع تغذیه و امپدانس سیمها در حالت موازی بسیار اندک باشد.
- ترمینال های P(LP/CS) همچون سری PSP به هم متصل شود.(باید به روش موازی کردن در راهنمای منابع تغذیه مراجعه شود). باید قبل از اتصال ورودی AC درحالت موازی ، ورودی و خروجی منابع تغذیه به هم متصل شوند. روش موازی کردن در شکل زیر آمده است. (بعضی از منابع تغذیه نیازمند وجود بار در خروجی بعد از موازی کردن هستند)
- تفاوت ولتاژ خروجی در منابع تغذیه باید کمترین مقدار ممکن باشد، کمتر از 2/0 ولت پیشنهاد می شود.
- منابع تغذیه باید ابتدا با سیم هایی با قطر مناسب و طول کوتاه موازی شوند سپس به بار متصل گردند.
- بعد از موازی کردن مقدار ماکزیمم توان خروجی 90 درصد مقدار توان کل محاسبه شده است.
- هنگامی که منابع تغذیه موازی می شوند، اگر بار کمتر از10 درصد بار محاسبه شده هر کدام از منابع تغذیه باشد، ممکن است نمایشگر LED یا سیگنال ها(Power Good、Pok、Alarm Signal) به درستی عمل نکنند.
- برای اطمینان ازاینکه جریان بار در حالت موازی به صورت موثر تقسیم شود، پیشنهاد می شود بیش از 4-6 منبع تغذیه در یک زمان استفاده نشود.
- در بعضی از مدل ها از سیگنال های حسگر ولتاژ +S,-S استفاده شده است تا نوسان در خروجی کاهش یابد.
اکثر منابع تغذیه کوچک و بدون فن غالبا به صورت افقی نصب می شوند. اگر به علت محدودیت های مکانیکی نیاز به نصب به صورت عمودی باشد، باید مقدار کاهش خروجی منبع تغذیه به منظور جلوگیری از مشکلات افزایش دما بررسی شود. منحنی کاهش خروجی منبع تغذیه بر حسب دما در دیتاشیت منابع تغذیه وجود دارد. در منابع تغذیه فن دار و یا دارای سیستم خنک کننده، نصب به صورت افقی یا عمودی مشکلی ایجاد نمی کند. برای مثال در مدل SP-150 منحنی کاهش مقدار خروجی برحسب افزایش دما در حالت نصب عمودی نسبت به نصب افقی پنج سلسیوس فرق دارد. مقدار وات خروجی در حالت وجود فن بیست درصد بالاتر از حالت بدون فن است.
دو کاربرد در اتصال منابع تغذیه به صورت سری وجود دارد. کاربرد اول حالتی که نیاز به داشتن ولتاژ منفی و مثبت است و کاربرد دوم زمانی که نیاز به ولتاژ خروجی بزرگتری می باشد. دو کاربرد بیان شده در ادامه توضیح داده می شود:
ولتاژ مثبت و منفی
افزایش ولتاژ خروجی (جریان خروجی تغییر نمی کند).
در این حالت اگر دیود مسدود کننده جریان بازگشتی در منبع تغذیه وجود نداشت، باید برای جلوگیری از صدمه دیدن منبع تغذیه در هنگام استارت آن در خروجی منبع تغذیه از دیودهایی به شکل زیر استفاده شود.
نرخ ولتاژ دیودهای خروجی باید بزرگتر از V1+V2 باشند.
همچنین نرخ جریان گذرا از دیودها باید از جریان خروجی منبع تغذیه بیشتر باشد.
در ولتاژهای زیر 60 ولت و در توان های پایین تر از پانصد وات امکان اتصال مستقیم وجود دارد.
برای نصب یک منبع تغذیه در یک سیستم، نیاز به سیم هایی جهت اتصال منبع انرژی و بار وجود دارد. دو نکته ای که باید در انتخاب سیم ها در نظر گرفت، یکی میزان جریان است که اگر درست تعیین نشود، ممکن است باعث بالا رفتن دما یا حتی در حالت های بدتر باعث سوختن سیم شود. دوم مسئله افت ولتاژ است که در سمت بار، به خاطر مقاومت سیم ها اتفاق می افتد. اگر افت ولتاژ زیاد باشد، ولتاژ مورد نیاز برای راه اندازی بار تامین نمی گردد. با مراجعه به جدول زیر می توان بر اساس طراحی سیستم، سیم های مناسب را انتخاب نمود.
مورد اول اینکه باید از سیم های به هم پیچیده(twisted) برای اتصال پایه +S به قطب مثبت و پایه –S به قطب منفی درخروجی و انتهای خط هم چون شکل زیر استفاده کرد. همچنین باید این سیم ها را به دور از کابل های AC وکابل های خروجی برای جلوگیری نویزپذیری قرار داد.
اضافه کردن خازن هایی در قسمت انتهایی خروجی، جایی که سیم های حسگر به یک بار دینامیکی متصل شده اند (فرکانس بالای یک کیلوهرتز). علت این کار کاهش نویز و تشخیص صحیح ولتاژ توسط سیم های حسگر می باشد. یک خازن مناسب باید ویژگی های زیر را داشته باشد:
- نرخ نوسان جریان آن 2/0 برابر بزرگتر از مقدار جریان خروجی باشد.
- ولتاژ آن بزرگتر از مقدار ولتاژ خروجی باشد.
بر مبنای نیاز به سازگاری الکترومغناطیسی(EMI)، تعدادی خازن هایی به صورت Y بین فاز و نول و FG برای بهبود سازگاری الکترومغناطیسی قرار می گیرد. این خازن ها مقداری جریان نشتی بین فاز و نول و بدنه (که به صورت معمول زمین شده است) بوجود می آورند. برای مثال در استاندارد IEC-60950-1 مقدار جریان نشتی در ادوات IT باید کمتر از مقدار 5/3 میلی آمپر باشد تا ضرری برای بدن انسان نداشته باشد. اگر زمین کردن به درستی انجام شود مشکل جریان نشتی حل خواهد شد.