در این بخش چند اصطلاح پر کاربرد در به هنگام طراحی و استاندارد سازی سیستم ها آوردهایم که هریک را به طور مختصر و مفید توضیح دادهایم. با یک سری دیگر از آموزش های منبع تغذیه سوییچینگ مین ول ایران همراه باشید:
گواهینامه طرح بدنه
( Certification Body Scheme : CB )
CB سازمانی جهانی است که در آن گزارش های کشورهای عضو در رابطه با طراحی های بدنه تجهیزات متقابلا توسط بقیه اعضا مورد بررسی قرار می گیرد، در حال حاضر 25 کشور از اتحادیه اروپا و تعدادی از سراسر جهان عضو این سازمان می باشند . گواهینامه CB را می توان در هر کدام از کشورهای عضو این سازمان تحت عنوان گواهی ملی CB دریافت کرد.شاخص های مورد توجه در این گواهینامه بر اساس استاندارد IEC می باشد .
دستورالعمل ولتاژ پایین
( LVD/ Low Voltage Directive (73/23/EEC) (93/68/EEC) )
از سال 1973 تعداد زیادی از کشورها متعهد به اجرای این دستورالعمل شدند. در این دستورالعمل ، استانداردهای مربوط به تجهیزاتی که با ولتاژهای 50 تا 1000 ولت AC و یا 75 تا 1500 ولت DC کار می کنند بیان شده است.
ولتاژ اضافه ایمن
( Safety-Extra-Low-Voltage (SELV) )
این مقررات مربوط به مدار ثانویه منبع تغذیه می باشد. مدار باید به گونه ای طراحی شود که تحت شرایط کاری، ولتاژ بین هر دو نقطه قابل دسترس کمتر از 42.4 ولت AC و یا 60 ولت DC باشد. برای تجهیزات کلاس I منظور از هر دو نقطه قابل دسترس ، هر نقطه قابل دسترس و زمین مدار می باشد.در صورت وقوع خطای صرف ، ولتاژ بین هر دو نقطه هادی مدار و بین هر نقطه هادی و زمین نبایستی از مقدار یاد شده در مدت زمان بیشتر از 0.2 ثانیه تجاوز کند .و در حالت کلی نبایستی از مقدار 71 ولت AC یا 120 ولت DC فراتر برود.
طبقه بندی تجهیزات از نظر شوک الکتریکی
تجهیزات کلاس I: در این تجهیزات محافظت در برابر شوک الکتریکی را می توان با استفاده از عایق کردن و فیلتر اتصال به زمین انجام داد . بنابراین در صورت بروز ولتاژهای خطرناک، اگر عایق بندی های اصلی به طور صحیح کار نکنند ، شوک به سمت زمین هدایت می شود.
تجهیزات کلاس II : حفاظت این تجهیزات در برابر شوک الکتریکی بر اساس عایق بندی، ساده نیست.در حقیقت با توجه به اینکه اطمینانی به عایق بندی و حفاظت زمین مدار نیست ، احتیاط های ایمنی از جمله دو لایه عایق بندی و یا تقویت آن صورت می گیرد.
تجهیزات کلاس III: در این دسته از تجهیزات ولتاژ کاری قطعات داخل به صورتی است که هیچ وقت از مقدار ولتاژ قید شده در SELV تجاوز نمی کند.
انواع فاصله در مدارات فیبر چاپی(PCB)
فاصله مجاز بین قطعات(Clearance Distance) : به کوتاه ترین فاصله بین هر قسمت هادی و یا بین بخشی از هادی و سطح بدنه تجهیزات گفته می شود.در واقع فاصله مستقیم بین دو قطعه می باشد. در شکل زیر مشخص شده است.
فاصله واقعی یا فاصله خزشی( Creepage Distance ) : به کمترین فاصله بین دو هادی و یا بین قسمتی از هادی و سطح بدنه تجهیزات که در طول سطح عایق اندازه گیری می شود گویند. در شکل زیر مشخص شده است.